YouTube ve Twitch kanal kapak resimlerini düzenlerken kendi kendime dedim ki; sahip olduğum donanımları da ekleyeyim kanal resmine. Öncelikle Logitech G27 Direksiyon Setini daha sonra Xbox 360 Kablosuz Gamepad’i, sonrasında Logitech Force 3D Pro Joystick’i ekledim ve son olarak bir donanım daha eklemem gerekiyordu. PNG formatında resimler ararken uzun zamandır gözümü diktiğim ancak fiyatı dolayısıyla alamadığım Logitech’in G710+ Mekanik Klavyesini gördüm. Seti öyle tamamlayalım dedim ama sahip olmadığım bir donanımı da eklemek bana yakışmazdı. Başka bir şey istesem olacakmış demek ki klavyenin fiyatı resmi eklediğim gün düştü ve sonunda mekanik klavyemize kavuştuk. Sizlere klavye elime geçer geçmez bir kutu açma videosu çekmiştim hatırlarsanız, onu da yine hemen aşağıda bulabilirsiniz. Klavyeyi test edecek kadar uzun bir süredir kullanıyorum ve artık bir inceleme yazısı yazmanın vakti geldi diye düşünüyorum. Öncelikle mekanik klavyelerin mantığından ve tuş tiplerinden biraz bahsettikten sonra Logitech’in Mekanik Klavye ürün gamındaki, (ben aldığımda tek olan ancak şimdi yeni bir model çıkarttılar ona daha sonra değineceğiz) ilk ürünü olan G710+’ı kendi çektiğim fotoğraflarla ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Sizi yavaştan yazımıza doğru alalım 🙂
Mekanik Klavyeler son dönemde popülerliği artan ürünler olsalar da aslında tarihleri oldukça eskiye dayanıyor. Mekanik klavyelerin, Standart klavyelerden en büyük farkları tuşların aktif olması için üzerlerine uyguladığınız baskı kuvveti ve buna ek olarak çıkardıkları ayırt edici sesleri. Standart Klavyelerde bir tuşun aktif olması için sonuna kadar basmanız gerekirken, Mekanik klavyelerde kullandığınız klavyede kullanılan Chery MX tuşların tipine göre tuşun aktif olma süresi farklılık gösteriyor.
Tarihi eskilere dayanıyor demiştik Mekanik Klavyeler için. Chery Şirketi’nin tarihine bakacak olursak; 1953 yılında Amerika’da kurulduğunu görüyoruz. Şirket ilk klavyelerini ise 1967 yılında üretmeye başlamış. Bunun dışında Chery şirketi en eski klavye üreticisi ünvanını da elinde bulunduruyor. Şirket yine 1967 yılında Almanya’ya taşınmış ve 2008 yılında ZF Friedrichshafen AG tarafından satın alınmış. Ancak bu satın alma dolayısıyla markada bir değişiklik olmamış, mekanik klavyeler ve tuşları halen Chery markası adı altında üretiliyor.
Chery MX Serisi tuşlarının tanıtımı ise 1985 yılına dayanıyor. Bu tuşlar birbirinden ayırt edilirken belli bir renklendirme kullanılıyor ve bu renklendirmelere o tuşun karakteristik özelliklerini yansıtıyor.
1) Chery MX Black
Baskı Kuvveti: 60 cN = 60 gr
Chery MX Black tuşları, baskı kuvvetinin yüksek olması nedeniyle yazmak için genellikle ideal bulunmuyorlar. Bu tuş tipi özellikle RTS oyunlarında fazlaca kullanılıyor. Bunun nedeni ise tuşa basılmasının zor olması nedeniyle yapılacak hataların mümkün olduğunca az olmasını sağlamak. Onun haricinde yüksek kuvvet uygulamak demek tuşun geri basma hızını da arttırıyor. Bu nedenle bir tuşa çok hızlı ard arda basmanız gerekiyorsa Siyah Chery MX tuşları tam da size göre.
2) Chery MX Red
Baskı Kuvveti: 45 cN = 45 gr
Chery MX Red tuşları 2008 yılında tanıtılmasıyla aslında bu aileye en son katılan üyelerden biri. Nispeten daha hafif basma kuvveti gerektiren Kırmızı Chery MX’ler, oyun klavyelerinde hafif basımlarıyla birlikte en çok kullanılan tuş tiplerinden biri.
3) Chery MX Blue
Baskı Kuvveti: 50 cN = 50 gr
Mavi Chery MX tuşlarının kendine has özelliği ise tuş aktif olduğunda çıkardığı ” Click” sesi. Böylelikle özellikle yazı yazarken tuştan aldığınız geri bildirim sayesinde yazma eyleminiz daha keyifli ve hızlı bir hal kazanıyor. Mavi tuşlara hızlıca basmak diğer tuşlara göre zor olduğundan ve ses de rahatsız edici olabildiğinden genellikle oyun için pek tercih edilmiyorlar.
4) Chery MX Brown
Baskı Kuvveti: 45 cN = 45 gr
Kırmız ve Siyah Chery MX’ler daha çizgisel bir hal sergilerlerken Kahverengi Chery MX tuşları sizlere bastığınızı hissettiren bir özellik sunuyorlar. Özellikle az ses çıkartmaları, tuşların basım kuvvetinin az olması ile birlikte Chery MX Brown tuşları standart klavyeden ilk kez mekanik klavye kullanımına geçecek oyun severler için ideal gözüküyor.
Mekanik klavyelerin mantığından ve tuş tiplerinden kısaca bahsettikten sonra artık Logitech G710+ klavyemizi incelememize geçebiliriz. G710+, yukarıdaki tuş tiplerinden Chery MX Brown’ı üzerinde barındırıyor. Bu nedenle standart bir klavyeden mekanik bir klavyeye geçerken bocalamıyorsunuz ve alışma süreniz oldukça kısa sürüyor. Logitech G710+’ın teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
Kutunun da üzerinde bulabileceğiniz bu özellikleri şimdi teker teker sizlere açıklamaya çalışacağım.
Key Roll Over ve Anti Ghosting kavramlarından biraz bahsedelim. Key Roll Over özelliği sayesinde bazen bir kaç tuşa sırasıyla ya da aynı anda basmanız gerekebiliyor ve standart klavyelerde 6 Tuşa kadar bu destek verilirken Logitech G710+’da 26 tuşa kadar aynı anda ya da sırayla tam fonksiyonel bir şekilde tuşları kullanmanıza izin veren Key Roll Over özelliği bulunuyor. Anti Ghosting ise yine aynı mantıkla çalışıyor aslında, örneğin bir savaş oyunu oynuyorsunuz diyelim aynı anda koşmanız, şarjör değiştirmeniz kapı açmanız veya eğilmeniz gerekebilir. Anti Ghosting özelliği sayesinde bu eylemlerin hepsini klavyenizden rahatlıkla yapabilirsiniz.
G710+’ın sevdiğim diğer özelliklerinden biri ise “Beyaz Arka Aydınlatması”. 4 kademeli olarak azalan arka aydınlatma, G710+’a ayrı bir hava katıyor. Onun dışında çift bölge arka aydınlatmadan bahsetmiştik hatırlarsanız; WASD tuşları ve Yön Tuşları ile klayvenin diğer tuşları arasında aydınlatma seçeneklerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. İsterseniz sadece WASD ve Yön Tuşlarını aydınlatabilir ya da arka aydınlatmayı kapatabilirsniz.
Klavyede yine daha öncesinde Multimedya tuşları olduğundan bahsetmiştik. Bu tuşlar sayesinde herhangi bir medyayı “Oynat/Durdur”, “Sıradaki Şarkı/Önceki Şarkı” tuşlarıyla istediğiniz gibi yönetebiliyorsunuz. Ayrıca hemen numerik tuşların üzerine konumlandırılmış Ses Açma/Kapama tuşu ile tek hareketle sesi kapatıp açabilirken, tekerlekli ses butonuyla da sesi ince ayarlar yaparak azaltabiliyor ya da arttırabiliyorsunuz.
Son olarak da makro tuşlarından bahsederek yavaş yavaş yazımızı sonlandıralım. Logitech G710+ Mekanik Klavye’de 6 Adet makro tuşu bulunuyor. Ancak 3 adet farklı kayıtı profilinde barındırabilen klavye sayesinde 18 adet farklı makro tuşuna sahip oluyorsunuz. Kayıt yapma işlemi ise hiç bir program kullanmadan MR tuşuna basarak gerçekleştirilebiliyor.
Logitech G710+ Mekanik Klavyesi, Logitech’in ilk ürettiği Mekanik klavye özelliğini taşıyor ancak Logitech’in oyuncu donanımları ve özellikle klavye üretimindeki başarısı bu ürün üzerinde de hissediliyor. Klavye tasarım olarak çok sade olsa da dayanıklılık olarak kendini belli ediyor. Altında kullanmış olduğu Kauçuk destek ayakları bile klavyenin sağlamlığına bir delil oluştururken, klavye 50 Milyon tuş basımı garantisiyle sizlere ulaştırılıyor. Standart bir klavyeden mekanik bir klavyeye geçtikten sonra eğer bilgisayar başında da çok vakit geçiriyor, sadece oyun oynamıyor yazı yazmaktan da hoşlanıyorsanız Logitech G710+ Mekanik Klavyesi, Chery MX Brown tuş takımıyla ve diğer mekanik klavyelere göre ses avantajıyla sizler için ideal. Herkese iyi oyunlar 🙂